Stad heeft nieuw hospice en buurtzorgpension hard nodig

RGHvH 22 juni 2017, Streekblad 15 juni 2017

KEES VAN RONGEN - “De financiële problematiek, rekening houden met de wensen van de omwonenden. Het was koorddansen voor de gemeente, maar zo kon het niet langer,” zegt wethouder Isabelle Vugs. “Zoetermeer heeft het nieuwe hospice met buurtzorgpension nodig.”

ZOETERMEER – In de Bakkerswinkel aan de Dorpsstraat heerste vrijdagmiddag een feestelijke stemming, toen wethouder Vugs met een druk op de knop de PowerPoint presentatie in werking stelde. Architect Cees Hofman van HW Architecten toonde het ontwerp van het nieuwe hospice met buurtzorgpension, dat aan de Schoolstraat in Zoetermeer komt.

Barbara Hillen en Fred Brasser van de stichting Hospice Groep Zoetermeer gingen al met hun beleidsplan van Belinda van de Lagemaat in 2010 naar de gemeente. Zij hadden een duidelijke visie: Zoetermeer heeft een groter en beter hospice nodig. “Bij de gemeente hoefden we niet te rekenen op een zak geld,” blikte Hillen afgelopen week terug. “In onze naïviteit dachten we met de samenwerking van een woningcorporatie lukt het ons wel. Niet dus. Met een commerciële partij wilden we niet. In 2011 hadden we ons eerste contact met het Buurtzorgpension. Het bleek de ideale combinatie voor ons 24 uurs zorgmodel.” “Ook wij waren meteen enthousiast,” vertelt Annie Josse, coördinator van Buurtzorgpension Nederland.

‘ONTZETTEND BLIJ MET HOSPICE EN ZORGPENSION’
“Wij openden in 2012 ons eerste buurtzorgpension in Zierikzee. Zoetermeer zou in 2013 het tweede buurtzorgpension worden. Dat was een misrekening. Allerlei onvoorziene problemen zorgden voor de jarenlange vertraging.”

Wethouder Vugs: “Wij zijn zo blij, dat het hospice met buurtzorgpennsion er nu in Zoetermeer gaat komen. Ik was nog maar net wethouder, toen ik in het huidige hospice in ’t Seghe Waert werd rondgeleid. Die kleine kamers, de verzorgers moesten eerst een stoel wegzetten om iemand te kunnen helpen. IK heb geen ervaring in de zorg, maar dit kan echt niet.”

Door samenwerking met Buurtzorgpension is voor het hospice een gezonde exploitatie veilig gesteld. Voor de zomer van 2018 moet de nieuwbouw klaar zijn.

In de nieuwbouw krijgt het hospice zes kamers op de begane grond en het buurtzorgpension achttien kamers op de eerste verdieping met in totaal 24 bedden.

Van links naar rechts: Barbara Hillen, Annie Joosse en wethouder Isabelle Vugs bij het ontwerp
van het hospice met buurtzorgpension (foto Kees van Rongen)